Kam se hrabe citron na „Camu Camu“

4. prosinec 2013 11:16

Ovoccamu-camue camu camu roste v tropickém nížinném deštném lese v Amazonii. Tamní lidé z něj připravují lahodný nápoj zvaný „refresco decamu camu“. Je to prý místní pochoutka. Co je však na tomto ovoci zajímavě je jeho chemické složení. Bobule obsahují vskutku vysoké množství kyseliny L-askorbové (vitaminu C), některé studie uvádějí až 2280 mg ve 100 g ovoce. Jen pro srovnání – dosavadní šampion je barbadoská třešeň s obsahem 1357 mg ve 100 g ovoce a u nás známý citron  má trapných 53 mg ve 100g plodu. Není to však jen o Vitaminu C. Ovoce je neobyčejně bohaté na fenolické látky (např. kyselinu ellagovou, kyanidin-3-glykosid, kvercetin) a karotenoidy (např. lutein, β-karoten, luteoxanthin). Právě tyto látky jsou zajímavé pro své antioxidační vlastnosti a dosavadní studie, které se tímto ovocem zaobíraly, se shodují, že ovoce má vskutku mimořádný antioxidační potenciál. V ovoci je z těchto antioxidantů nejvíce zastoupena kyselina ellagová, a právě jí se tento antioxidační potenciál nejvíce přisuzuje. Tato kyselina je navíc schopna blokovat enzym aldózoreduktázu, který má v těle diabetiků zvýšenou aktivitu.

Dokonce je toto ovoce u nás na trhu ve formě jemného prášků. Asi to nebude dlouho trvat a bude se v lékárně prodávat místo celaskonu. Inu proč ne, přírodně vázané formy vitamínů jsou pro lidský organismus přínosnější.

Zdroj Vesmir.cz