Autor: ms

Peptidy a kryo-elektronový mikroskop

14. květen 2015 16:44

O peptidech už kdekdo z nás něco slyšel, jedl, viděl a je z nich složen (bílkoviny, enzymy). Enzymy jsou v současné době také důležitou součástí vývoje léků. Peptidy  v prostoru vytváří velmi složitou strukturou, na první pohled to vypadá jako změť, nebo chomáč z provázku. Má to však svá pravidla, na která vědci chtějí samozřejmě přijít, a tak přišli na zobrazovaní této spletité 3D struktury pomocí kryo-elektronového mikroskopu, který umožní zobrazovat strukturu důležitých peptidů s rozlišením 2,2 Å (angström) Pro představu je to asi 2,2 × 10-10 metrů, to je opravdu malinkaté čísílko. Enzymy (třeba β-galaktosidáza) jsou v elektronovém mikroskopu zmraženy pomocí kapalného dusíků na teplotu od -196 do -210 °C tak rychle, že voda nestihne krystalizací poničit peptidovou strukturu. Vědci získají velmi detailní informaci a pomůže jim to pochopit zákonitosti struktury  a navrhnout tak nové léky mnohem rychleji.

Krásné video o cryo-elektronovém zobrazování enzymu naleznete
zde


Zdroj: NIH/National Cancer Institute. (2015, May 7). Near-atomic resolution of protein structure by electron microscopy holds promise. ScienceDaily. Retrieved May 14, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150507145202.htm