ms
Pozor na plastové obaly – „bezpečné“ ftaláty jsou též riskantní
14. červenec 2015 10:35
V nové studii newyorských vědců z univerzity Langone Medical Center se u dvou nových typů ftalátů testoval vliv na lidské zdraví. Ftaláty měly být bezpečnější pro lidské zdraví a nahradit staré škodlivé ftaláty. Ukázalo se však, že di-isononyl-ftalát (DINP) a diisodecyl-ftalát (DIDP) souvisí s nárůstem rizika vysokého krevního tlaku a cukrovky u dětí a mládeže. Tyto látky se používají při výrobě plastových obalů na kosmetiku, mýdla a na nádoby pro potraviny. Ironií je ta skutečnost, že nové testované látky mají podobné nežádoucí účinky jako v minulosti používané ftaláty.
Newyorský vědec Trasande říká, že existují „bezpečné a jednoduché“ kroky, jak trvale omezit působení ftalátů:
1. V mikrovlnné troubě neohřívat potraviny v plastových obalech a nezakrývat potavinovou fólií
2. Nemýt plastové obaly na potraviny v myčce ale ručně, tím se omezí vyplavování změkčovadel do potravin.
3. Vyhnout se používání plastových nádob s označením čísel 3, 6 nebo 7 uvnitř symbolu recyklu, při jejich výrobě byly použity ftaláty.
Zdroj: NYU Langone Medical Center. (2015, July 8). Phthalates: ‚Safer‘ replacements for harmful chemical in plastics may be as risky to human health. ScienceDaily. Retrieved July 14, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150708160531.htm
Obrázek: CC0 Public Domain / FAQ
PŘÍHLÁŠENÍ
Zaregistrujte se k odběru zpráv,
přístupům do archívu a soutěžím Registrovat zde, Zapomněl(a) jsem heslo