Autor: ms

Tak malá a jedovatá, vosa jedna!

8. duben 2014 10:01

Když Vás píchne, bolí to jako čert. A čemu vděčíme za ten pronikavý zážitek plný emocí? Vosí jed je koncentrovaný koktejl několika látek, které v našem těle umí zahrát na čidla bolesti úplnou symfonii. Mezi ty toxikologicky nepříjemné látky patří tyto skupiny: biogenní aminy a aminokyseliny, polypeptidy a enzymy.

Biogenní aminy odpovídají za bolestivou reakci vosího bodnutí, přičemž jejich směs je vždy výrazně bolestivější než jednotlivě podané látky. Polypeptidy způsobují v okolí vpichu otok, člověk vnímá lokální bolest, a pak jsou bezprostřední příčinou zánětlivé reakce. Enzymy obsažené ve vosích jedech jsou vysokomolekulární proteiny. Tyto proteinové složky vosího jedu mají také výrazné antigenní vlastnosti a významně se podílejí na alergických projevech bodnutí. Enzymy ve vosím jedu jsou obsaženy také v mnoha hadích jedech, např. Fosfolipáza A2, která působí jako neurotoxin. Více