ms
Zmrzlina se už jen tak nerozteče
14. září 2015 18:09
Vědci objevili přirozeně se vyskytující protein, který lze využít k přípravě pomalu tající zmrzliny. V horkých dnech to ocení určitě všichni, kteří by se neradi upatlali od ledové pochoutky a nedej bože si pokapali letní outfit. Protein ve zmrzlině pojí vzduchové bublinky, tuk a vodu a vytváří tak super-hladkou konzistenci. Díky tomu by mohla zmrzlina vydržet delší dobu v horkém počasí. Mohlo by se také zabránit růstu hrubých ledových krystalů. Protein známý jako BslA, zajišťuje jemnou, hladkou strukturu jako u luxusních zmrzlin. Použití proteinu by mohl také umožnit vyrábět ledovou pochoutku s nižším obsahem nasycených tuků a tedy s nižším obsahem kalorií. Nový protein vlastně není tak úplně přírodě cizí, ale přirozeně se vyskytuje v některých potravinách – v přátelských bakterií. Odbornící odhadují, že první zmrzlinu s tímto proteinem bychom mohli ochutnat do tří až pěti let.
Zdroj: University of Dundee. (2015, August 31). Slower melting ice cream in pipeline, thanks to new ingredient. ScienceDaily. Retrieved September 14, 2015 from www.sciencedaily.com/releases/2015/08/150831213057.htm
Obrázek: A 99 Flake (ydroj flickr.com, licence CC BY-SA 2.0)
PŘÍHLÁŠENÍ
Zaregistrujte se k odběru zpráv,
přístupům do archívu a soutěžím Registrovat zde, Zapomněl(a) jsem heslo